Zwarte Komijn (Nigellazaad) heel
Zwarte Komijn (Nigellazaad) heel
Zwarte komijn (Latijn: Nigella sativa), ook bekend als nootmuskaatbloem, is de bekendste soort van de Nigellafamilie.
Oorsprong van zwarte komijn
Ondanks de naam zwarte komijn, heeft de plant niets te maken met de gewone komijn (Cuminum cyminum), die vroeger in elke kruidentuin voorkwam in de Nederlanden. Het heeft ook niets te maken met de echte zwarte komijn (Bunium persicum), die gekweekt wordt in Afghanistan, Pakistan, Kashmir en India. In Kashmir wordt de wortel van de echte zwarte komijn ook als groente gegeten.
In de Joodse Bijbel - boek Jesaja 28:23-29 - wordt het strenge onderricht van JHWH vergeleken met het dorsen van zwarte komijn (Hebreeuws: ketzah). In het oude Egypte heeft men zwarte komijn gevonden dat was meegegeven in de graven van edelen. Enkel heel waardevolle zaken die nodig waren voor het hiernamaals werden uiteraard in deze graven gelegd, waaruit het belang van zwarte komijn blijkt. Later vindt men deze plant terug bij Hippocrates en Dioscoredes en via hun geschriften wordt deze plant opgenomen in kruidenboeken in de Middeleeuwen.
Zwarte komijn als geneesmiddel
Zwarte komijn wordt sinds de oudheid gebruikt als geneesmiddel. Het plantendeel dat het meest wordt gebruikt zijn de zaden, vooral de olie die wordt gewonnen uit deze zaden. Abou Hourayra heeft overgeleverd dat Mohammed gezegd zou hebben: "Gebruik zwarte komijn (Arabisch: habba as-sawda), het is een geneesmiddel tegen elke kwaal, behalve de dood". Dit verklaart dat tot op heden in islamitische gemeenschappen over de hele wereld zwarte komijn en in het bijzonder olie gewonnen uit deze zaden te vinden is. Ibn Sina (980-1037) beschrijft deze plant als energieleverancier en geschikt tegen vermoeidheid en depressiviteit. De toepassingen die hij voorschreef waren zowel uitwendig (eczeem, haaruitval) als ook inwendig (incontinentie, galstenen, verstopping, enz.)
Bron: Wikipedia.
Om de muskaatnootachtige smaak te krijgen dien je ze even in de koekenpan te roosteren. Zwarte komijn wordt veel gebruikt om brood te versieren, in chutneys maar ook om vlees te kruiden.
De herkomst van onze zwarte komijn is India.
- Ingrediënten: Zwarte Komijn (Nigellazaad)
- Eiwit: 18,00 gram
- Vet: 22,00 gram
- Verzadigd vet: 2,00 gram
- Onverzadigd vet: 9,00 gram
- Koolhydraten: 34,00 gram
- Suikers: 0,00 gram
- Vezels: 10,50 gram
- Zout: 0,00 gram
- Natrium: 0 mg
- Energetische waarde: 425,00 Kcal 1778,20 KJ gram
- Allergenen: Geen allergenen
De producten van de Kruidenbaron worden verpakt en/of bewaard bij bedrijven waar men ook producten met allergenen zoals noten, pinda, mosterd, selderij, gluten, sesam, soja en sulfiet verwerkt. Ondanks alle goede voorzorgen is het mogelijk dat deze producten sporen van deze allergenen bevatten.