We eten nog steeds allemaal teveel zout. Behalve dat het slecht is voor je gezondheid (hoge bloeddruk!) is het ook zonde. Er zijn zoveel lekkere, gezondere alternatieven. Neem zeewier: dé groente van de toekomst en in allerlei gerechten te gebruiken als smaakmaker. Ik heb het zelf geprobeerd met de Nori Chef BIO zeewiermix; een alternatief voor zout.
Ook interessant: strooi vaker met kruiden Ik strooide de zeewier ’s ochtends op mijn eitje en ’s avonds over de aardappelen. Hiermee kreeg mijn eten een lekkere ziltige smaak. En hoefde ik geen zout te gebruiken! Zeewier in een mix
Zoutfabels
Denk jij dat je beter zit qua zoutinname omdat je bijvoorbeeld Keltisch zout, zeezout, Himalayazout of een ander trendy zout gebruikt? Helaas, hierin zit voor het allergrootste deel precies hetzelfde als in je keukenzout potje, namelijk natriumchloride. En die mineralen en spoorelementen? Die zijn in zo’n kleine hoeveelheid aanwezig dat dit eigenlijk te verwaarlozen is. Door de vergelijkbare hoeveelheden natrium zijn ze eigenlijk net zo ‘slecht’ als gewoon keukenzout. Van kruidenzouten zou je misschien iets minder hoeven te gebruiken en dan zou het iets minder schadelijk zijn, maar het beste kun je weer leren koken zonder toegevoegd zout: met verse, onbewerkte producten en kruiden.
Umami-effect
Bij zeewier is dat dus echt anders. Bovendien krijg je met zeewierpoeder over je gerecht dat bijzondere Umami-effect. In mijn potje NoriChef dat ik gebruikte zit bovendien wel een hoge concentratie mineralen, zoals jodium en magnesium. Vooral die jodium is voor mij interessant met mijn traag werkende schildklier omdat ik niet de hoeveelheid boterhammen eet die het Voedingscentrum aanraadt en bovendien mijn eigen speltbrood bak zonder verrijkt zout. Het poeder bestaat uit een mix van meerdere soorten zeewieren. Kijk, daar houd ik van: variatie! Ook eens proberen? Check Dekruidenbaron.nl.
Natuurlijk heb ik even navraag gedaan bij de Nierstichting wat betreft het eten van zeewier versus zout:
Iris Groenenberg: “In pure zeewier en zeekraal zit respectievelijk 0,26 gram en 2,8 gram zout per 100 gram. Als je 100 gram zeekraal door je eten doet, tikt dat qua zoutgehalte behoorlijk aan. Maar als je een paar gram zeewier over je eten strooit, dan valt het qua zoutgehalte dus enorm mee. Hoe dan ook, zout is zout, waar het ook uit komt, dus het telt altijd mee in je zoutinname. Mijn tip: berekenen hoeveel zout je eet door etiketten te lezen en uit te rekenen hoeveel je van die producten eet.”
We eten te weinig jodium: 'Alles uit de zee
zouden we vaker moeten eten'
: 05 september 2022 11:00
Sharon Looyen - VoedingsdeskundigeBeeld © Editie NL
We eten steeds minder jodium en dat is reden voor Groningse onderzoekers om alarm
te slaan. We hebben jodium namelijk hard nodig, een tekort kan dat schadelijke
gevolgen hebben. Gelukkig is het voor een groot deel op te lossen door onze voeding
aan te passen. "Zeewier eten zou een goede oplossing zijn."
Een tekort aan jodium kan negatieve effecten op onze gezondheid hebben. "Het meest
bekend is dat je schildklier minder goed gaat werken als je minder jodium eet", zegt
universitair docent laboratoriumgeneeskunde Janneke Dijck-Brouwer van het UMCG.
Bij zwangere vrouwen zijn er zelfs risico's voor hun ongeboren kinderen, blijkt uit studies. "De
ontwikkeling van kinderen verloopt minder optimaal. Dan heb je kans op ADHD en dat de
cognitieve vaardigheden minder goed ontwikkelen", legt Dijck-Brouwer uit.
Inname jodium
In 2006 kregen mannen nog 301 microgram jodium per dag binnen, dat was
afgelopen jaar nog maar 205 microgram. Ook bij vrouwen daalde de hoeveelheid:
van 234 microgram per dag in 2006 tot 153 microgram afgelopen jaar.
Bron: RIVM
Minder brood
Dat we minder jodium binnenkrijgen komt onder meer doordat sinds 2008 minder
jodium in ons brood zit. "Sindsdien wordt er dus minder jodium gegeten. En doordat
mensen tegenwoordig minder brood eten, is dat nog minder."
Een supplement kan een uitkomst zijn, vooral voor wie zwanger wil worden, want
daarvoor is het ook goed om meer jodium binnen te krijgen. "Maar het helpt dus
sowieso goed om daarnaast je voedingspatroon aan te passen, ook als je niet
zwanger wil worden."
Run op jodiumtabletten sinds onrust in Oekraïne: 'Neem ze niet preventief'
Als we kijken naar producten waar jodium inzit, gaat dat volgens Dijck-Brouwer
bijvoorbeeld brood, zuivel, vis en schaal- en schelpdieren. "Het mooiste zou zijn
om meer vis te eten. En zeewier eten zou een goede oplossing kunnen zijn",
aldus Dijck-Brouwer.
'Alles uit de zee'
Ook voedingsdeskundige Sharon Looyen denkt dat er betere alternatieven zijn
dan brood. "Alles uit de zee zouden we vaker moeten eten", zegt ze tegen
EditieNL. "Eigenlijk wil je er het liefst iedere dag iets van binnenkrijgen. Je zou
dus al zeezout kunnen gebruiken in plaats van keukenzout. En je kan elke week
een dag vis eten, een dag garnalen en een dag iets met zeewier."
Voeding of supplementen?
Wel wijst Looyen erop dat het verschilt hoeveel jodium je nodig hebt. "Als
'gewone' volwassene is dat 150 microgram per dag, tijdens de zwangerschap 200
microgram. Maar ik zou ervoor pleiten om niet voor minimaal, maar voor optimaal
te gaan: ik zou dan per dag tussen de 250 en 300 microgram aanraden."
En dat is volgens haar niet zomaar op te lossen met een supplement. "De
opname vanuit voeding is beter. En in die potjes zit kwaliteitsverschil. De ene
jodium is niet de andere."
Zeewier
Een theelepel van 3 gr. gedroogde zeewier per dag kan al helpen om je
jodiuminname groter te maken. En vis dus, maar zwangere vrouwen moeten
opletten dat ze daardoor niet te veel kwik binnenkrijgen. "Dan is zeewier een
betere optie."
EditieNL
Editie NL Link in bio Voeding Gezondheid