Tijm gemalen
Tijm gemalen
Tijm is één van de basiskruiden in de Franse keuken en heeft een sterke kruidige smaak. Tijm wordt veel toegepast bij ei- en kaas gerechten zoals quiche en omelet, aardappelen, prei, tomaten en peulvruchten. Tijm wordt ook toegepast in soepen, vis, gevogelte, vlees en stoofschotels. Gebruik een snuifje of twee want het kan erg overheersen.
Soorten tijm
Er zijn vele soorten tijm, maar slechts de tuin- of gewone tijm wordt gebruikt in de keuken. De tuintijm is een kleine meerjarige plant, wordt ongeveer 25 cm hoog en heeft kleine, licht naar boven opgerolde, eivormige blaadjes. De klokvormige in trosjes groeiende bloemetjes bloeien in het voorjaar en zijn zacht roze tot lila van kleur. De blaadjes van deze plant worden zowel lucht- en gevriesdroogd als gemalen verkocht.
De naam is afkomstig uit het Grieks, waar het moed of opoffering betekent. Als iemand naar tijm ruikt, dan wordt dat in Griekenland als compliment beschouwd. De Ouden Egyptenaren gebruikten tijm bij het mummificeren om het lichaam zo fris te houden voor het volgende leven.
Aan het tot de mint-familie behorende kruid worden veel medicinale werkingen toegeschreven, onder andere dat het helpt bij verkoudheid, de longen versterkt, de lever kalmeert, de nachtrust bevordert en nachtmerries voorkomt.
Herkomst van gemalen tijm
In het Middellandse Zeegebied is tijm in het wild aangetroffen. In Nederland wordt het gekweekt. Overige producenten zijn Frankrijk, Spanje, Polen en Californië.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog gebruikte men tijmolie als ontsmettingsmiddel op het slagveld.
Andere toepassingen zijn in tandpasta en in mondwater.
Kwaliteit
Na het plukken of knippen van de blaadjes is het gebruik ervan zo snel mogelijk aan te bevelen. De kwaliteit is te herkennen aan de grijsgroene blaadjes met een scherpe mintsmaak en een licht citroenachtig aroma. Door tijm onder te dompelen in azijn of olie, of het in een kopje met water in de koelkast te plaatsen, kan men de houdbaarheid enigszins beïnvloeden.
Toepassingen van gemalen tijm
Tijm is goed te combineren met vette voedingsmiddelen, zoals varken, eend en gans, omdat het de vertering ervan bevordert. In de Franse keuken is het, naast het gebruik van peterselie en laurierblad, een belangrijk ingrediënt in Bouquet Garni. Verder kan men tijm toevoegen aan bonensoep, vegetarische schotels, groenten, vis en vlees.
- Ingrediënten: Tijm
- Eiwit: 9,11 gram
- Vet: 7,43 gram
- Verzadigd vet: 37,00 gram
- Onverzadigd vet: 1,66 gram
- Koolhydraten: 2,73 gram
- Suikers: 63,94 gram
- Vezels: 1,66 gram
- Zout: 0,00 gram
- Natrium: 1,71 mg
- Energetische waarde: 276,00 Kcal 1154,78 KJ gram
- Allergenen: Geen allergenen
De producten van de Kruidenbaron worden verpakt en/of bewaard bij bedrijven waar men ook producten met allergenen zoals noten, pinda, mosterd, selderij, gluten, sesam, soja en sulfiet verwerkt. Ondanks alle goede voorzorgen is het mogelijk dat deze producten sporen van deze allergenen bevatten.