Spier kruidenthee, zuiver en 100 % natuurlijk
Spier kruidenthee
Gezondheidskruiden zuiver en 100 % natuurlijk
Het woord “kruid” heeft meerdere betekenissen. Één daarvan is: medicinale plant. Mensen haalden en halen hun medicijnen uit de natuur en meestal uit de planten. Botanie betekent de studie van planten en begon als een onderdeel van de geneeskunde. Tot op de dag van vandaag halen nog steeds ontzettend veel mensen hun medicijnen uit de planten die voorhanden zijn. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat ongeveer 80 procent van de mensen op aarde traditionele geneeswijzen gebruikt in plaats van de moderne medicijnen. Dit heeft een paar redenen zoals : omdat medicijnen te duur zijn of er gewoonweg helemaal niet zijn maar ook ze dit fijner vinden om te gebruiken.
Planten zitten vol met chemische stoffen die ze zelf aanmaken. Ze maken die stoffen niet als medicijnen voor ons, maar om zichzelf te beschermen. Planten kunnen zich niet verplaatsen zoals wij maar dieren doen dat wel. Daarom gebruiken ze chemicaliën om hun basisfuncties te kunnen vervullen: van het afschrikken van roofdieren en insecten tot communicatie en voortplanting.
Lang geleden leerden mensen dat deze stoffen uit de planten invloed hebben op het lichaam. Van sommige wordt je ziek maar anderen zijn juist goed voor ons. De oermensen hadden al ontdekt welke wat doen, door trial-and-error en door het ook van de dieren af te kijken. Wetenschappers weten dat sommige dieren zichzelf behandelen met bepaalde planten als ze ziek zijn. Afhankelijk van wat er mis is, kunnen ze knabbelen op de bladeren van een bepaalde boom of plant.
Tot wel 50% van alle moderne medicijnen bevat nog steeds chemische stoffen die direct uit planten gehaald worden of die van planten zijn afgeleid. Bij semi-synthetische medicijnen beginnen wetenschappers met natuurlijke materialen die ze verder aanpassen in een laboratorium. Synthetische medicijnen zijn helemaal door mensen gemaakt, maar als voorbeelden worden wel chemische stoffen uit planten gebruikt.
Medicinale planten heb je in alle vormen en maten. Sommige groeien op de top van een berg, andere in de jungle en weer andere in de oceanen. Een deel van het onkruid in onze tuinen, in een grasveld en zelfs in scheuren in stoeptegels is waarschijnlijk medicinaal. Veel van de planten die je regelmatig binnenkrijgt via eten en drinken hebben medicinale eigenschappen. Wie had gedacht dat er een ander soort apotheek was – een hele oude van levensbelang – overal om ons heen?
Het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) raden consumenten die kruidenpreparaten in combinatie met geneesmiddelen gebruiken aan om vóór het gebruik advies in te winnen bij hun arts of apotheker. Uit onderzoek blijkt dat bepaalde combinaties van kruidenpreparaten en geneesmiddelen gezondheidsrisico’s kunnen veroorzaken. Bron: www.nvwa.nl Artikel: “Gelijktijdig gebruik van kruidenpreparaten en geneesmiddelen soms riskant.” Publicatiedatum: 13-03-2015
Kruidenmelange, of tisane, is een op thee lijkende, warme drank, die gemaakt wordt van diverse kruiden.
De "thee" wordt niet gemaakt van bladeren van de theestruik, maar van andere planten die andere eigenschappen hebben. "Tisane" is daarom eigenlijk een betere naam. Dit woord komt van het Griekse ptisan, een drank gemaakt van gerst. Diverse kruiden zoals bijvoorbeeld bladeren van de bosaardbei, bonenkruid, brandnetel, of rooibos kunnen gebruikt worden om de drank te bereiden.
Voor een groot assortiment gezondheidskruiden ga je naar je naar De Theebaron
- ingrediënten: berkenblad, duizendblad, brandnetelblad, guldenroede, heermoes, jeneverbessen.
- Theesoort: Kruiden
- Hoeveelheid: 2 flinke theelepels op 500 ml water
- Graden: 100 graden
- Trektijd: 15 minuten
- Theesmaak: Puur