Sesamzaad geroosterd
Sesamzaad geroosterd
Het land van herkomst is Polen.
Deze sesamzaadjes hebben sterkere smaak ze zijn geroosterd waardoor de karakteristieke nootsmaak wordt versterkt. Sesamzaad heeft door zijn pittige smaak vele toepassingsmogelijkheden zoals in muesli, koekjes, brood en hartige taarten. Verrassend lekker en ook nog eens heel gezond.
Sesam (Sesamum indicum, synoniem: Sesamum orientale) is een plant uit de familie Pedaliaceae. De soort hoort waarschijnlijk tot de oudste om de olie gekweekte gewassen van de wereld.
De plant komt oorspronkelijk uit Afrika: het woord sesam komt uit het Arabisch saasim/simsim. Aldaar worden de sesamzaadjes vaak gebrand opgeknabbeld, net als pinda's. De wortels van de plant worden in de zomer geoogst en de zaden op het moment dat de omhulsels van de sesam bruin-zwart zijn verkleurd.
Sesam wordt verbouwd in tropische en subtropische gebieden in de gehele wereld, maar vooral in Afrika, Zuid- en Midden-Amerika.
Het is een kruidachtige plant die 0,5-1 m groot wordt. De bloemen lijken wel op vingerhoed. De oliehoudende zaden zitten in een doosvrucht.
De zaden, de olie en de wortel worden voor geneeskundige en culinaire doelen gebruikt.
VOEDINGSWAARDE ANALYSE PER 100 GRAM GEROOSTERDE SESAMZAADJES:
- Eiwit 11,43 gram
- Vet 5,85 gram
Verzadigd vet 1,59 gram
Onverzadigd vet 2,50 gram - Koolhydraten 65,37 gram
Suikers 0,00 gram - Vezels 3,90 gram
- Zout 0,37 gram
- Natrium 148,00 mg
- Energetische waarde 310,00 Kcal
1297,04 KJ
- Ingrediënten: Sesamzaad geroosterd
- Eiwit: 11,43 gram
- Vet: 5,85 gram
- Verzadigd vet: 1,59 gram
- Onverzadigd vet: 2,50 gram
- Koolhydraten: 65,37 gram
- Suikers: 0,00 gram
- Vezels: 3,90 gram
- Zout: 0,37 gram
- Natrium: 148,00 mg gram
- Energetische waarde: 310,00 Kcal 1297,04 KJ gram
- Allergenen: Sesamzaad
De producten van de Kruidenbaron worden verpakt en/of bewaard bij bedrijven waar men ook producten met allergenen zoals noten, pinda, mosterd, selderij, gluten, sesam, soja en sulfiet verwerkt. Ondanks alle goede voorzorgen is het mogelijk dat deze producten sporen van deze allergenen bevatten.