Maanzaad
Maanzaad
Voor allergenen informatie, zie tabblad Product uitleg
In Europa wordt maanzaad toegevoegd aan brood, gebak en patisserie vullingen. Je kan het strooien zoals de krakende zaadjes boven op broodjes, maar ook gemalen in gebak is het een echte lekkernij.
In India wordt gemalen maanzaad gebruikt als verdikkingsmiddel voor sauzen. De Japanners kruiden hun gerechten graag met maanzaad.
Andere ideeën voor het gebruik van maanzaad zijn toegevoegd in koolsalade en aardappelpuree, over gestoomde groenten en noedels of in een taartbodem.
Wat is maanzaad?
Maanzaad of blauwmaanzaad (Papaver somniferum) is de populaire naam voor het zaad uit de maanbol van de slaapbol. De bol is een doosvrucht. Voor het telen van blauwmaanzaad worden rassen gebruikt met een laag gehalte aan opiaten. De bol vormt zich na de bloei uit het vruchtbeginsel van de bloem en krijgt als het zaad rijp is openingen (poriën) onder een soort hoedje. Het hoedje is een overblijfsel van de stempelschijf.
Als de steel bijvoorbeeld door de wind flink bewogen wordt, wordt het inmiddels droge zaad uit de bol geslingerd.
Gebruik van maanzaad
Maanzaad wordt (net als sesamzaad) vooral gebruikt op brood en broodjes door voor het bakken het deeg in een bak met zaad te duwen of het zaad er overheen te strooien.
Maanzaad bevat sporen van de actieve stoffen in opiaten maar kan redelijk veilig gegeten worden. Tests die naar het gebruik van opiaten kijken, reageren ook op het gegeten hebben van maanzaad.
Maanzaad bevat enige concentratie aan dezelfde verdovende stoffen, die ook in andere papaversoorten aanwezig zijn
- Ingrediënten: Maanzaad
- Eiwit: 18 gram
- Vet: 44,7 gram
- Verzadigd vet: 6,8 gram
- Onverzadigd vet: 43 gram
- Koolhydraten: 31,28 gram
- Suikers: 0,5 gram
- Vezels: 10 gram
- Zout: 0 gram
- Natrium: 3 mg
- Energetische waarde: 5333 Kcal 2323 KJ gram
- Allergenen: Geen allergenen
De producten van de Kruidenbaron worden verpakt en/of bewaard bij bedrijven waar men ook producten met allergenen zoals noten, pinda, mosterd, selderij, gluten, sesam, soja en sulfiet verwerkt. Ondanks alle goede voorzorgen is het mogelijk dat deze producten sporen van deze allergenen bevatten.