Korianderzaad - Ketoembar heel
Ketoembar
Koriander is vanouds gebruikt als medicijn. Het werkt vooral goed tegen ziekten die te maken hebben met de spijsvertering.
Ketoembar is Indonesisch voor koriander
Koriander (Coriandrum sativum) is een plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae). De plant wordt ook wel 'ketoembar', 'coander' of 'wantsenkruid' genoemd. Het is een specerij die in veel verschillende keukens wordt gebruikt. De specerij komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied. Koriander is een eenjarige plant.
Het is de enige soort in het geslacht Coriandrum.
Het gebruik van Ketoembar
Ketoembar wordt vaak gebruikt in de keukens van het Midden-Oosten, Middellands Zeegebied, India, Indonesië en andere Zuidoost-Aziatische landen, China, Latijns-Amerika en Afrika.
Alle delen van de plant zijn eetbaar. De verse bladeren en de gedroogde vruchten (doorgaans verkeerdelijk als "zaden" aangeduid) worden het meest gebruikt in de keuken. Er is een groot verschil in smaak tussen de vruchten en de bladeren van de plant.
Koriander in poedervorm wordt ook wel Ketoembar genoemd
De vruchten worden zowel heel gebruikt als in poedervorm; in poedervorm wordt het ook wel ketoembar genoemd. Koriander(zaad) is tot op zekere hoogte met karwij(zaad) uitwisselbaar. Korianderzaad, ook wel bekend als duizelzaad, wordt naast karwijzaad en komijn gebruikt als smaakmaker in donkere bieren.
De bladeren hebben voor sommige mensen een lichte zeepsmaak, voor anderen lijkt de smaak op die van peterselie, maar met meer citroeninvloeden. Ketoembar kan echter ook als afstotend ervaren worden, en het eten zelfs in zeer kleine hoeveelheden volslagen verpesten. Hoe dat komt is vooralsnog niet bekend, maar het vermoeden bestaat dat er een genetische component is die hierbij een rol speelt.
Ketoembar in België en Nederland
Ketoembar wordt in België en Nederland voornamelijk gebruikt in gerechten van buitenlandse oorsprong. In vroegere tijden werd koriander wel vaak gebruikt in de Belgische en Nederlandse keuken, een laatste overblijfsel hiervan is terug te vinden in de gruut die in witbier gebruikt wordt in België.
VOEDINGSWAARDE ANALYSE PER 100 GRAM KETOEMBAR:
- Eiwit 12,37 gram
- Vet 17,77 gram
Verzadigd vet 0,99 gram
Onverzadigd vet 15,33 gram - Koolhydraten 54,99 gram
Suikers 0 gram - Vezels 41,90 gram
- Zout 0.1
Natrium 35 mg - Energetische waarde 298 Kcal/1246,83 kJ
- Ingrediënten: Korianderzaad
- Eiwit: 12,37 gram
- Vet: 17,77 gram
- Verzadigd vet: 0,99 gram
- Onverzadigd vet: 15,33 gram
- Koolhydraten: 54,99 gram
- Suikers: 0 gram
- Vezels: 41,90 gram
- Zout: 0,1 gram
- Natrium: 35 mg
- Energetische waarde: 298 Kcal/1246,83 kJ gram
- Allergenen: Geen allergenen
De producten van de Kruidenbaron worden verpakt en/of bewaard bij bedrijven waar men ook producten met allergenen zoals noten, pinda, mosterd, selderij, gluten, sesam, soja en sulfiet verwerkt. Ondanks alle goede voorzorgen is het mogelijk dat deze producten sporen van deze allergenen bevatten.