Kaneel kassie gemalen A kwaliteit
Kaneel (kassie) gemalen A kwaliteit
Toelaatbare dagelijkse inname
De Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA) heeft een toelaatbare dagelijkse inname (TDI) voor coumarine vastgesteld van 0,1 milligram per kilo lichaamsgewicht
Het grootste verschil tussen onze Kaneel Kassie (cinnamomum cassia) en de Ceylon kaneel is dat het gehalte coumarines bij Kassie ongeveer 2g tot 5g bevat per kilo en Ceylon kaneel maar ca. 0,015g coumarines bevat. Daardoor is de echte Ceylon kaneel zachter en milder van smaak dan Kassie. De pijpjes van de Kassie kaneel zijn vaak wat dikker en de pijpjes zijn wat holler.
Kaneel heeft een heerlijk warme en zoete smaak, die goed past bij zowel zoete als pittige gerechten. Maar kaneel is niet alleen een smaakvolle toevoeging aan de maaltijd; een halve theelepel kaneel bevat evenveel antioxidanten als een bakje aardbeien (probeer ze eens samen!) en het heeft het hoogste gehalte aan antioxidanten van alle kruiden. Kaneel is van oudsher bekend om zijn stimulerende werking op ademhaling, bloedcirculatie en spijsvertering.
Kaneel is een in de keuken gebruikte specerij. Het bestaat uit de binnenbast van de scheuten van de kaneelboom, (Cinnamomum verum, synoniem: Cinnamomum zeylanicum). Er bestaan vele varianten, maar de belangrijkste zijn de Ceylonkaneel en de cassia of kassie (Cinnamomum aromaticum, synoniem: Cinnamomum cassia). Cassia is wat branderiger en zoeter dan Ceylonkaneel. Kaneel wordt in stokjes verkocht. Het kaneelpoeder dat in de keuken wordt gebruikt bestaat meestal uit gemalen cassia waar soms wat gemalen kaneel aan toegevoegd is.
Kaneelpoeder.
Kaneel wordt meestal gebruikt als smaakmaker in zoete gerechten, zoals appelmoes of stoofperen, en in vele soorten gebak. Warme rijst met boter, suiker en kaneel is in sommige gezinnen een door kinderen zeer gewaardeerd dessert. Traditioneel wordt kaneel ook in snoep gebruikt, bijvoorbeeld in kaneelstokken, die op de kermis nog wel verkocht worden. Kaneel wordt sinds het eind van de twintigste eeuw ook gebruikt als smaakmaker in thee of koffie.
In India wordt kaneel (eigenlijk alleen de cassia) in allerhande vlees- en groentegerechten gebruikt. Kaneel is dan een onderdeel van het kerriemengsel.
Verder wordt kaneel toegepast in likeur, bijvoorbeeld Bénédictine. De etherische olie van de bast en het blad van de kaneelboom wordt wel gebruikt in parfums.
Productie
De kaneelboom groeit alleen in een tropisch klimaat, en dan het liefst aan de kust. De struik wordt twee tot drie maal per jaar gesnoeid, en daarbij laag gehouden. Van de 2 meter lange scheuten van ongeveer anderhalf jaar oud wordt de bast geoogst. Daarna wordt de schors en de middenbast verwijderd. De dunne binnenste bast blijft over. Die rolt zich vanzelf op. Daarna worden de rolletjes gedroogd. Bij het drogen verkleuren de stengels naar de typische geel-bruine kleur.
De totale kaneelproductie bedroeg in 2011 ongeveer 197.000 ton. De belangrijkste producenten van kaneel zijn: Indonesië, China, Vietnam en Sri Lanka. Deze landen produceren gezamenlijk meer dan 99% van al het kaneel. Andere producenten met een productie van 100 ton of meer zijn: Madagaskar, Oost-Timor en Grenada.[4]
Heerlijke kaneel voor een goeie prijs
Geplaatst op 02/11/2023Prima kaneel in grote verpakking, zeer voordelig
Geplaatst op 15/10/2020- Ingrediënten: Kaneel
- Eiwit: 3,99 gram
- Vet: 1,24 gram
- Verzadigd vet: 0,35 gram
- Onverzadigd vet: 0,31 gram
- Koolhydraten: 80,59 gram
- Suikers: 2,17 gram
- Vezels: 53,10 gram
- Zout: 0,03 gram
- Natrium: 10 mg
- Energetische waarde: 247,00 Kcal 1033,45 KJ gram
- Allergenen: Geen allergenen
De producten van de Kruidenbaron worden verpakt en/of bewaard bij bedrijven waar men ook producten met allergenen zoals noten, pinda, mosterd, selderij, gluten, sesam, soja en sulfiet verwerkt. Ondanks alle goede voorzorgen is het mogelijk dat deze producten sporen van deze allergenen bevatten.