Japan Sencha Gyokuro Asahi thee
Japan Sencha Gyokuro Asahi thee
De edelste van de Japanse theeën. Veel elegantie, smaak. Precies wat men van een groene thee mag verwachten. Donkergroen blad, mooi bewerkt, exquisiete zachte smaak.
Deze topkwaliteit thee wordt ook wel de ‘edelste dauwdruppel' of de ‘dierbare parel' genoemd. Deze zogenaamde 'schaduwthee' wordt in de schaduw van bamboeplanten geteeld en medio eind april/mei geplukt. Deze edele thee heeft een zeer fijn, diepgroen blad, met een unieke smaak.
Gyokuro betekent juweeldauw, pareldauw of smaragddauw en verwijst naar de diepe smaragdkleur van deze zeer mooie thee. Gyokuro thee wordt door theeliefhebbers als één van de mooiste, lekkerste en gezondste thee beschouwd De Gyokuro plant is maar één maal per jaar te oogsten en ondergaat daarbij een speciale kweektechniek en deze zorgt voor de unieke smaak. De theeplanten worden met speciale matten worden afgedekt tegen het zonlicht.
Japan
In de 9e eeuw vond de Chinese theeplant zijn weg naar Japan.
Monniken brachten deze mee uit China en verbonden het gebruik aan streng geritualiseerde handelingen.
Groene thee als medium voor meditatie en religieuze doeleinden. In tegenstelling tot China met zijn onoverzichtelijke rijkdom aan groene thee, produceert Japan maar enige soorten die min of meer op het Sencha-blad, de Japanse volksdrank, bouwen.
Het belangrijkste gebied ligt in de provincie Shizuoka, aan de voet van Fujijama. In Japan wordt uitsluitend groene thee geproduceerd. Zoals in China is de vraag naar thee in het eigen land zeer groot. Groene thee is hier uit het dagelijks leven niet weg te denken.
Groene thee
Waarom blijft groene thee eigenlijk groen? Het beste kan men eerst de zwarte thee bekijken. Hiervoor wordt in het kort na het breken van de blaadjes een soort oxidatie proces (Fermentatie) in gang gezet. De blaadjes worden bruin, sappen worden onttrokken en etherische oliën ontwikkelen zich en het blad veranderd van structuur. Dit hele proces wordt bij groene thee juist omzeilt. Na een voorbereiding van een aantal uren zijn de blaadjes zacht en mals gemaakt. Dan wordt ieder blad in een grote pan snel geroosterd (China) of in kokende damp (Japan) met dit resultaat: Het blad blijft groen, alles, wat aan natuurlijke stoffen in het blad aanwezig is, blijven behouden en dit ontluikt zich bij het zetten van de thee.
Opmerkelijk is de grote zorg tijdens het voorbereiden: teveel damp of hitte leidt tot grote smaakproblemen of andere ongewenste effecten. De kwaliteit zal dan beslist verdorven zijn.
Er zijn vele varianten om de groene thee te zetten; Chinezen laten de blaadjes in het water liggen en gieten er meerdere malen kokend water op. Wij daarentegen nemen afgekoeld water tussen de 60 en 80° en laten de thee 2-3 minuten trekken. In ieder geval telt dat des te beter de kwaliteit van groene thee, des te langer men deze in het water kan laten.
Japan Sencha Gyokuro Asahi online kopen
ᅠ
Ik heb €39 betaald voor 110grm Japan Sencha Gyokuro Asahi thee en dit is amazing!! Ik was een koffie fan maar ik wil niks anders meer!!
Geplaatst op 20/11/2024- ingrediënten: Geen ingrediënten
- Theesoort: Groene Thee
- Hoeveelheid: 2 gram per kop en 12 gram per liter
- Graden: 50 tot 80 graden
- Trektijd: 2 minuten
- Theesmaak: Puur