Gember gemalen
Gember: onmisbaar bij het nagerecht
Op zoek naar een kruid dat heerlijk is bij zoete én hartige gerechten? Ontdek de allerlekkerste gember, gemberpoeder en gemalen gember bij De Kruidenbaron. Deze musthaves zijn super gezond en zijn daarom onmisbaar in jouw keukenkastje!
Wat is gember?
Gember kent een ontzettend lange geschiedenis als specerij en als kruidengeneesmiddel. Hoewel je het misschien niet direct zou denken, is gember één van de meest geconsumeerde kruiden ter wereld. De gemberplant kom je voornamelijk tegen in China, omdat de wortels extra hard groeien in een tropisch klimaat. En dat is belangrijk, omdat de wortels voor de intense smaak en geur van gember zorgen. Als specerij wordt gember vooral in zoete producten gebruikt. Denk hierbij aan gemberkoek, ontbijtkoek, krentenbrood en speculaas. Toch wordt gember tegenwoordig ook steeds vaker gebruikt in hartige gerechten, waarvan sushi misschien wel het meest populaire voorbeeld is.
Waar is gember goed voor?
Met gember in je keukenkastje maak je ieder zoet of hartig gerecht helemaal af! Maar naast het feit dat gember als specerij ontzettend lekker is, wordt het in Aziatische landen veel gebruikt als natuurlijk medicijn. Gember heeft namelijk een verwarmend effect, waardoor de bloedcirculatie wordt gestimuleerd. Bovendien bevatten de bouwstoffen van gember boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten. Dus, heb je last van griep of verkoudheid? Dan is gemberthee drinken geen slecht idee.
Wat zijn de nadelen van gember?
Nu we weten dat gember ook ontzettend gezond is, betekent dit niet dat je iedere dag zo veel mogelijk gember moet eten. Net zoals bij veel dingen waarvan je te veel kunt gebruiken, is te veel gember schadelijk voor je gezondheid. Of gember écht gevaarlijk is? Nee hoor, want bij drie koppen pure gemberthee is er niets aan de hand. Maar drink ook niet meer dan dat! Als je toch een keer te veel gemalen gember gegeten hebt, dan zal je dat ook aan je lichaam merken. Vaak krijg je namelijk problemen met je maag of darmen. Bij een overdosis kun je zelfs hartkloppingen, uitdrogingsverschijnselen of slaperigheid krijgen. Maar geen zorgen, dit komt bijna niet voor! Gember is eerder goed, dan slecht voor je. Toch zijn er enkele situaties waarbij je even extra kunt uitkijken voor gember. Zo kun je gember beter vermijden als je last hebt van galstenen of een hartkwaal. Ook bij koorts, bloedverdunners of zwangere vrouwen kun je gember beter laten liggen.
Is elke dag gember eten gezond?
Als je een echte fan bent van gember, kun je prima iedere dag gember eten. Het is alleen wel belangrijk dat je niet te veel gember binnenkrijgt. Daarom raden we aan om niet meer dan 4 gram gember per dag te eten. Zoals we al vertelden is het bij enkele situaties niet verstandig. Weet je niet zeker of gember voor jou geschikt is? Dan kun je natuurlijk altijd om advies vragen bij je huisarts.
Moet je gember schillen?
De vorm van gember is niet bepaalt makkelijk te schillen, maar is dit eigenlijk wel nodig? Nee hoor, de droge schil van gember is eigenlijk super goed om te eten! Natuurlijk is het wel belangrijk dat je bij de aankoop van gember de schil goed omspoelt met water. Hier zou je eventueel ook een spons bij kunnen gebruiken. Bij sommige recepten staat er specifiek bij dat je de schil eraf moet halen. We raden je aan om dit te doen, omdat oude gember vaak een taaie en droge schil heeft. Dat zou jouw gerecht zomaar minder lekker kunnen maken, en dat is zonde. Maak je geen specifiek gerecht uit een kookboek, maar wil je thee, limonade, bouillon of soep van gember maken? Dan kun je de schil er gewoon omheen laten zitten.
Verschillende toepassingen van gember
Als specerij kun je gember op heel veel verschillende manieren gebruiken. We noemden net al de welbekende gemberkoek en sushi, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden! Nieuwsgierig naar de verschillende toepassingen van gember? Ontdek het brede assortiment van De Kruidenbaron.
Gemalen gember
Als je gebak of koekjes wilt bakken is gemalen gember hier super geschikt voor! Naast zoete gerechten, wordt gemalen gember ook in veel vlees- en currygerechten gebruikt. De scherpe, maar aangename smaak van gember zorgt voor een geweldig resultaat in de keuken.
Gesneden gember of gemberwortel
Verse gember in je thee of de allerlekkerste soep of bouillon maken? Kies dan voor gesneden gember of gemberwortel! Door zelf gember te snijden, gebruik je alleen de smaak van de gember en verwijder je de wortel na het trekken.
Gember granulaat
Met gember stukjes of gember granulaat kun je ontzettend veel doen. Zo kun je hier niet alleen thee mee zetten, maar voeg je dit ook eenvoudig toe aan verschillende gerechten. Dit kunnen zowel zoete als hartige gerechten zijn. Ontdek zelf welke smaakcombinatie jouw favoriet is!
Gember biologische capsules
Gember heeft ontzettend veel natuurlijke eigenschappen. Zo biedt gember bijvoorbeeld ondersteuning aan bij de spijsvertering, krijg je meer energie bij vermoeidheid én heeft het een antioxidant werking! Gember biologische capsules zijn speciaal ontwikkeld om jouw gezondheid een boost te geven.
Gember thee
Last van je keel, menstruatiepijn, misselijkheid of spierpijn? Dan zal gember thee snel je zorgen wegnemen! De thee zit vol vitamines en een tal van mineralen. Dus, wil je jouw gezonde levensstijl ondersteunen? Sla dan jouw kopje koffie over en begin met een kopje gember thee. Hoe lekker klinkt dat?
De Kruidenbaron helpt je graag verder
Ben je enthousiast geworden over onze kruiden? Als je op werkdagen voor 15:00 bestelt, verzenden we je pakketje dezelfde dag nog! Bij bestellingen boven de € 35,- profiteer je van gratis verzending in Nederland, België en Duitsland. Heb je verder nog vragen over onze gember of wil je graag advies ontvangen? Neem dan contact met ons op! Onze specialisten staan iedere werkdag van maandag tot en met vrijdag voor je klaar. We zijn bereikbaar via de telefoon +31180396467 of per mail [email protected].
Ik gebruik de gemberpoeder in bad met warm water ,3 volle eetlepels doe ik in bad en dat helpt goed als ik de griep heb, blijf ong zolang mogelijk in bad liggen, dan afdouchen, dan pyjama aan en sokken aan en dan niet meer naar buiten gaan. Beste om s'avonds te doen voor het naar bed gaan, dan zweet de griep of flinke verkoudheid uit.
Geplaatst op 02/02/2020- Ingrediënten: Gember
- Eiwit: 8,98 gram
- Vet: 4,24 gram
- Verzadigd vet: 2,60 gram
- Onverzadigd vet: 1,41 gram
- Koolhydraten: 71,62 gram
- Suikers: 3,39 gram
- Vezels: 14,10 gram
- Zout: 0,07 gram
- Natrium: 27,00 mg
- Energetische waarde: 335,00 Kcal 1401,64 KJ gram
- Allergenen: Geen allergenen
De producten van de Kruidenbaron worden verpakt en/of bewaard bij bedrijven waar men ook producten met allergenen zoals noten, pinda, mosterd, selderij, gluten, sesam, soja en sulfiet verwerkt. Ondanks alle goede voorzorgen is het mogelijk dat deze producten sporen van deze allergenen bevatten.