De smaak van quinoa
Quinoa ziet er ook wel uit als couscous en het heeft een aardse, nootachtige smaak. Je kan het met veel ingrediënten combineren. Doordat de textuur luchtig en zacht is, is het perfect als basis voor salades, bijgerechten of zelfs voor ontbijt. Je hebt drie soorten quinoa, namelijk witte, rode en zwarte quinoa. Witte quinoa is de meest gebruikte versie en heeft een milde, neutrale smaak. Rode quinoa is steviger en aardser van smaak. Zwarte quinoa is het meest uitgesproken vanwege de lichte zoetheid en knapperige textuur. De smaak van quinoa kan variëren door de verschillende bereiding. Je kan quinoa bereiden met een lekkere bouillon of verrijk het met één van onze kruiden zoals knoflook, kurkuma of komijn.
Is quinoa gezond?
Wil je een plantaardige eiwit toevoegen aan je dieet? Dan kan je gerust quinoa kiezen. Quinoa is een bron van plantaardige eiwitten en bevat alle negen essentiële aminozuren. Daarbij quinoa ook rijk aan vezels wat kan bijdragen aan een gezonde spijsvertering en een stabiele bloedsuikerspiegel. De voedingswaarden van quinoa is uitstekend, door de vitamines zoals magnesium, ijzer, zink en B-vitamines. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor het ondersteunen van je energieniveau, je hartfunctie en je immuunsysteem. Daarnaast is quinoa ook nog van nature glutenvrij, waardoor het perfect geschikt is voor glutenintolerantie.
Quinoa vervangen
Naast de populair graan, quinoa, kan je ook kiezen voor andere graansoorten die minder bekend zijn. Een goede vervanger kan bulgur zijn. Dit is een graansoort is gemaakt van tarwe met een vergelijkbare smaak en textuur als quinoa. Het zit vol met vezels en is laag in vet. Ook kan je kiezen voor het alternatief couscous. Couscous is milder van smaak dan quinoa en is ideaal voor stoofpotjes en salades. Andere granen zijn farro en gerst. Gerst en farro kunnen beiden goed worden gebruikt in soepen, salades of risotto. je liever een glutenvrije variant wil, kies dan amarant. Dit lijkt sterk op quinoa qua voedingswaarde en goede bron van vezels en eiwitten.
Quinoa in recepten
Quinoa is als veelzijdig ingrediënt goed te gebruiken in talloze recepten. Zelfs van ontbijt tot aan het diner. Door de nootachtige smaak kan quinoa perfect worden toegevoegd in salades of stoofschotels. Een heerlijk recept waarbij je quinoa kan toevoegen is onze Marokkaanse quinoa-salade met geroosterde groenten. Ga jij deze smaakvolle en kleurrijke maaltijd uitproberen?
Tips voor het koken van quinoa
Met een paar tips van ons, maak jij de quinoa heerlijk luchtig en smaakvol. Het koken van quinoa is heel eenvoudig. Een goede eerste stap is om de quinoa eerst goed af te spoelen met koud water. Hierdoor verwijdert de saponine waardoor de smaak zachte en milde wordt. De tweede stap is een juiste water-verhouding. Gebruik één deel quinoa op twee delen water. Breng het water aan de kook, voeg de quinoa toe, zet het vuur laag en laat het vervolgens 15 minuten koken met de deksel op de pan. Als het water volledig is opgenomen, kan de pan van het vuur. Dan laat je de quinoa nog even 5 minuten stomen met de deksel erop. Voor een luchtige structuur kan je de quinoa los krijgen door een vork te gebruiken.
Veelgestelde vragen over quinoa
Wil je meer weten over quinoa? Wellicht geven wij antwoord op jouw vragen.
Wat is het verschil tussen rode en witte quinoa?
De witte quinoa is de meest neutrale en zachte variant en is bijvoorbeeld ideaal voor salades. De rode quinoa heeft een sterkere, aardse smaak en heeft een stevigere textuur.
Moet je quinoa altijd spoelen voor gebruik?
We raden aan om quinoa altijd af te spoelen met koud water voor gebruik. De saponine, ook wel de bittere laag, wordt dan verwijderd.
Hoe gezond is quinoa vergeleken met andere granen?
Quinoa is een hele gezonde keuze, vanwege de hoeveelheid eiwitten, vezels en essentiële aminozuren. Daarbij is quinoa ook nog glutenvrij en rijk aan mineralen, zoals magnesium en ijzer.
Quinoa bestellen? Bij De Kruidenbaron kan dat
Ben jij overtuigd van de voordelen van quinoa? Bij De Kruidenbaron kan je quinoa in een strooibus of in een zak bestellen. Deze superfood is eenvoudig te bereiden en makkelijk te verteren. Mag je geen gluten? Dan kan je ook quinoa eten. Voeg quinoa toe voor een heerlijke nootachtige smaak aan je gerechten. Heb je nog vragen over onze quinoa of wil je advies van één van onze specialisten? We helpen je iedere maandag tot en met vrijdag verder via ons telefoonnummer +31180396467 of per mail [email protected]. We helpen je graag!