Wat is venkel?
Misschien lette je er niet echt op, maar venkel ligt vrijwel altijd in de schappen in de supermarkt of bij de groenteboer. Zorg dat je de venkel het liefst zo vers mogelijk koopt, anders zal de smaak afnemen. Waar smaakt venkel eigenlijk naar? Sommigen vinden venkel ook wel te vergelijken met drop. Het is een anijsachtige groente die in de natuur in september en oktober te oogsten is. Het wordt voornamelijk gebruikt als keuken- en geneeskruid. Deze Aziatische groente is te herkennen aan zijn witte kleur en groene uitschieters. Wist je dat ook de zaadjes van de venkel populair zijn? Daar kan je bijvoorbeeld lekkere kniepertjes mee maken. Het kan wel eens voorkomen dat je net misgrijpt in de supermarkt, dan kan je venkel vervangen door bleekselderij of witlof.
Venkel en spijsvertering
Naast dat venkel een verrassende smaak kan geven aan je gerechten, kan het ook je spijsvertering ondersteunen. Door de unieke samenstelling en eigenschappen van venkel kan het op verschillende manieren bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Vanwege de krampstillende eigenschappen die de spieren in het spijsverteringskanaal kunnen ontspannen, worden de gasvormig en krampen verminderd.
Wetenschappelijk onderzoek
Vanwege de antioxidanten in de plant biedt venkel bescherming op cellulair niveau. Zo heeft een studie in de ‘Journal of Ethnopharmacology’ de krampstillende effecten van venkel onderzocht. Uit het onderzoek bleek dat de venkelextracten effectief zijn in het verminderen van spasmen in het maagdarmkanaal, wat helpt bij het verlichten van buikpijn en krampen. Ook heeft een studie in ‘Digestive Diseases and Sciences’ aangetoond dat de effecten van een combinatie van enkel en kurkuma bij patiënten met het prikkelbare darm syndroom. Uit de resultaten van het onderzoek bleek dat de combinatie effectief was in het verminderen van buikpijn en een opgeblazen gevoel. Een andere studie in ‘Food Chemistry’ heeft aangetoond dat venkel antimicrobiële eigenschappen heeft tegen verschillende pathogene bacteriën. Dit helpt bij het behouden van een gezonde darmflora. Kortom, diverse onderzoeken tonen aan dat venkel als een natuurlijke remedie kan worden gebruikt tegen verschillende spijsverteringsproblemen.
Voordelen van venkel bij spijsverteringsproblemen
Venkel is niet alleen lekker als groente in je gerecht, maar kan dus ook natuurlijke remedie worden gebruikt. Wij geven je graag alle voordelen van venkel als je last hebt van spijsverteringsproblemen.
- Venkel verlicht winderigheid en een opgeblazen gevoel. Venkel heeft carminatieve eigenschappen die helpen bij het verminderen van gasvorming in de darmen, wat winderigheid en een opgeblazen gevoel kan verminderen.
- Venkel verzacht maagkrampen en buikpijn. De krampstillende werking van venkel helpt bij het ontspannen van de spieren in het maagdarmkanaal, waardoor maagkrampen en buikpijn worden verlicht.
- Venkel bevordert een gezonde spijsvertering. Het stimuleert de productie van spijsverteringssappen zoals maagzuur en gal, die bijdragen aan een efficiënte vertering van voedsel.
- Venkel ondersteunt bij constipatie. De vezels in venkel bevorderen een gezonde stoelgang en kunnen hepen bij het voorkomen en verlichten van constipatie.
- Venkel vermindert (brandend) maagzuur. Venkel kan hepen bij het neutraliseren van overtollig maagzuur.
- Venkel helpt bij het herstellen van de eetlust. Het kan de eetlust stimuleren wat nuttig kan zijn na ziekte of bij spijsverteringsstoornissen.
- Venkel ondersteunt een gezonde darmflora. De antimicrobiële eigenschappen in venkel helpen bij het in balans houden van de darmflora. Doordat deze de groei van schadelijke bacteriën remmen en de groei van nuttige bacteriën bevorderen.
- Venkel verlicht het prikkelbare darmsyndroom. Het verlicht buikpijn, krampen, winderigheid en onregelmatige stoelgang.
- Venkel heeft anti-inflammatoire effecten. De antioxidanten zoals vitamine C en flavonoïden helpen bij het verminderen van ontstekingen in het maagdarmkanaal.
- Venkel verlicht de infantiele koliek. Zo is venkelzaadolie effectief in het verminderen van kolieksymptomen bij pasgeborenen. Het kan helpen bij ernstige buikpijn en huilbuien van de pasgeborenen.
Hoe venkel te gebruiken voor spijsvertering?
Bij De Kruidenbaron hebben we venkelthee en venkelzaad in het assortiment. Om de spijsvertering te stimuleren kan je bijvoorbeeld venkelthee nemen. Je kan een kop kokend heet water zetten met 1-2 theelepels venkelzaad erin en laat het 5-10 minuten intrekken. Ook kan je gepelde venkelknol in dunne plakjes of reepjes toevoegen aan je salade. Venkelzaad van De Kruidenbaron kan je na de maaltijden nemen door één theelepel te nemen en te kauwen. Ook kan je venkelzaad toevoegen aan smoothies, granola of gebak. Bovendien bestaat er venkelolie die je kan toevoegen in gerechten als smaakmaker. Doe dit wel in kleine hoeveelheden vanwege de sterke smaak. Tenslotte bestaat er nog venkelpasta of -poeder die je kan toevoegen aan soepen, stoofschotels sauzen of curries.
Begin altijd met kleine hoeveelheden venkel om te zien hoe je lichaam reageert, vooral als je nieuw bent met venkel of als je gevoelige spijsverteringsproblemen hebt.
Bestel venkel bij de Kruidenbaron!
Zoals je hebt gelezen is venkel is waardevolle natuurlijke remedie bij spijsverteringsproblemen. De plant staat bekend om zijn unieke smaak en geur. Maar nu weet je dat het op verschillende manieren een gezonde spijsvertering kan ondersteunen. Bij De Kruidenbaron kan je zowel venkelthee als venkelzaad bestellen.