Laurier, hét blaadje in de soep

Laurier, hét blaadje in de soep

0 reactie minuten lezen

Ons Kruidenbaron-blog is pas compleet als we ook een blog aan laurier gewijd hebben. Gedroogde laurierbladeren worden immers veel toegepast in de keuken. We kennen allemaal wel het blaadje laurier in de soep of in andere gerechten, dat die lekkere en vooral eigen smaak afgeeft.

Het kruid laurier in je keuken

Laurierblad geeft een aromatisch tintje aan met name soepen, stoofpotten, braadgerechten, marinades en sauzen. Maar vergeet de zurige groenten zoals rodekool en zuurkool niet, waarvoor laurier een echte aanrader is. Laat laurier langere tijd meestoven om de kracht ervan te benutten.

 

Bij De Kruidenbaron is gedroogd laurierblad verkrijgbaar in de hele en gemalen vorm. Gebruik je het hele laurierblaadje voor je gerecht, dan moet je het voor serveren verwijderen. We eten het blaadje niet op, omdat het hard blijft. Het makkelijke van gemalen laurierblad is dat je het achteraf niet uit je gerecht hoeft te halen.

 

Kruidenplant laurier

De botanische term voor laurier is Laurus nobilis. Deze groenblijvende struik met leerachtige bladeren kan eeuwenoud worden. Je vindt de struiken in landen bij de Middellandse Zee en Zwarte Zee. Maar ook in Nederland kan laurier als kuipplant overleven.

 

De laurierbladeren zijn ongeveer 5 centimeter lang. Let op: je gedroogde laurierblaadjes mogen niet bruin zijn. Dat is het teken dat laurierblad te oud geworden is. En verwar laurier nooit met laurierkers, want daarvan zijn de bladeren giftig!

 

Wist je dat laurier goed werkt bij gebrek aan eetlust en buikkrampen? Ook wordt het kruid toegepast in laurierdropjes. Daarin zorgt laurier niet alleen voor de sterke smaak, maar ook voor de verzachtende werking van deze drop. Een tip dus bij klachten aan de luchtwegen.

 

Symboliek van laurier

In de Oudheid was laurier een symbool voor de overwinning. Overwinnaars werden getooid met een lauwerkrans, die werd gemaakt van laurierbladeren. Denk maar aan de stripverhalen waarin Julius Caesar met een lauwerkrans staat afgebeeld. “De lauwerkrans van Caesar” is zelfs de titel van een stripalbum uit de Asterix-reeks. De benaming laureaat (het bedrijf aan wie een opdracht wordt gegund) is een overblijfsel van deze symboliek. En er zijn nog meer uitdrukkingen op laurier gebaseerd, bijvoorbeeld ‘op zijn lauweren rusten’, ‘gelauwerd zijn’ en ‘lauweren oogsten’.

 

Die symboliek zegt genoeg over de waarde van ons kruid laurier. Dus haal laurierblad heel of laurierblad gemalen in huis, met je bestelling in de online kruidenwinkel van De Kruidenbaron.

                 

Vergelijk producten0