De top 10 kruiden van Nederland!
Vandaag de dag vinden we het bijna vanzelfsprekend dat we in Nederland talloze soorten kruiden en specerijen kunnen kopen. Het is ooit weleens anders geweest. Sterker nog, er was ooit een tijd dat een zak peper een mensenleven waard was en een pond gember dezelfde waarde had als een schip. De VOC, wat staat voor de Verenigde Oost-Indische compagnie haalde de kruiden uit Nederlands-Indië. Voor veel kruiden en specerijen hadden ze een monopolie positie, behalve voor peper en kaneel. Tegenwoordig zijn de kruiden gelukkig een stuk betaalbaarder geworden waardoor we onze gerechten heerlijk op smaak kunnen brengen.
Door onze multiculturele samenleving en de verre reizen die we maken, leren we steeds meer exotische gerechten kennen uit alle werelddelen. Hierdoor neemt de vraag naar kruiden ook steeds meer toe. Daarnaast staan kruiden bekend om hun positieve invloed op het menselijk lichaam, ze zijn een stuk gezonder dan al die smaak- en kleurstoffen uit de fabriek. Kruiden en specerijen zijn twee verschillende dingen, alhoewel ze in de volksmond meestal allemaal kruiden worden genoemd. Officieel zijn kruiden de groene bestandsdelen, zowel gedroogd als vers. Specerijen worden meestal van andere delen van de plant gemaakt.
Nederlanders gaan steeds massaler kruiden gebruiken. Maar wat zijn onze favoriete kruiden en waar gebruiken we ze voor?
#1 - Dille
Dille is een kruid wat van oorsprong veel in Nederland gebruikt wordt. De frisse citroenachtige smaak laat zich heerlijk combineren met vis en zeevruchten. Het heeft ook een kalmerende en slaapverwekkende werking.
#2 - Bonenkruid
Ook het bonenkruid is een echt Oudhollands kruid. Het heeft een pittige en uitgesproken smaak. De aromatische geur doet het prima bij de peulvruchten en soepen. Het heeft een lichte muntsmaak die gemixt lijkt met lavendel en appel. Het is ook een heerlijk kruid om er thee van te maken. Bonenkruid heeft een dempende invloed op het centraal zenuwstelsel.
#3 - Kervel
Kervel is nog zo’n gouwe ouwe uit de Nederlandse keuken. De geur is zoet, anijsachtig en aromatisch. In de smaak proef je ook wat peper. Maar kervel laat zich niet zo goed combineren met zwarte- of Cayennepeper. In salades, soepen, ei- of visgerechten, kruidenboter of blanke sauzen doet hij het prima. In combinatie met azijn is het een uitstekend middel tegen de hik. Kervel kan tevens de bloeddruk verlagen, het bloed reinigen en vocht afdrijven. Thee van kervel is volgens zeggen ook een uitstekend middel tegen astma of bronchitis. Het heeft dus genoeg positieve eigenschappen voor de gezondheid.
# 4 - Basilicum
Basilicum werd vooral gebruikt in Italië maar met de komst van de internationale gerechten is het kruid ook in de Nederlandse keuken niet meer weg te denken. Alleen al de heerlijke geur doet een mens goed. De warme peperige smaak past uitstekend bij tomaten, maar ook in tal van andere gerechten, zoals pasta’s, soepen, salades, sauzen, kip of vleesgerechten. Het heeft een hoog gehalte aan antioxidanten en het heeft tevens een ontspannende werking. Daarbij is het goed voor de spijsvertering.
#5 - Peterselie
Ook peterselie is niet weg te denken uit de Hollandse keuken met zijn zuivere licht peperachtige smaak. Het is niet alleen een leuke garnering, maar zeker ook een heerlijke smaakmaker. Hij voegt echt iets toe aan salades, sauzen en soepen. Peterselie is ook rijkelijk voorzien van antioxidanten, het werd al in de Middeleeuwen gebruikt vanwege de heilzame eigenschappen.
#6 - Kerrie
De krachtige en geurige mix van kruiden geeft een subtiele smaaksensatie en versterkt de smaak van het gerecht. Kerrie bestaat eigenlijk uit verschillende kruiden, namelijk kaneel, koriander, peper, komijn, kruidnagel, nootmuskaat, gember en saffraan. Soms bestaat kerrie uit een andere kruidensamenstelling. Masala betekent eigenlijk ook ‘kruidenmengsel’. Kerriepoeder bevordert de spijsvertering en heeft een positieve invloed op de cognitieve functie.
#7 - Knoflook
Knoflook is een veelzijdig kruid wat gebruikt kan worden in verschillende gerechten, zoals soepen, sauzen, kruidenboters, marinades en kip-, vlees-, vis- en rijstgerechten.
Het verlaagt je bloeddruk, verbetert je bloedsomloop en versterkt je immuunsysteem.
#8 - Kamille
Kamille is ook zo’n kruid wat al heel lang in Nederland zijn functie bewezen heeft. We hebben allemaal weleens zo’n heerlijk kopje kamillethee gedronken of misschien wel gestoomd met kamille. Het heeft een rustgevend effect en werkt uitstekend bij maag- en darmproblemen, maar ook bij een verkoudheid. Ze zeggen zelfs dat kamille een van de negen heilige kruiden is. Het is een uitstekend kruid om azijn mee te maken voor salades of je gebruikt hem als smaakmaker in dressings of sauzen. Ook in de salade doet kamille het goed.
#9 - Marjolein
Marjolein heeft een heerlijke verfijnde smaak en geur. Het is enigszins zoetig en smaakt heerlijk bij de kip en bij groenten. Maar ook op de pizza, in de salade, in vis-, ham-, tomaten of spekgerechten smaakt het goed. Het staat bekend als een natuurlijk antidepressivum en het werkt ontspannend.
#10 - Kaneel
Ook kaneel is niet weg te denken uit de Hollandse keuken. Het is tevens een van de oudste kruiden ter wereld, of eigenlijk moeten we zeggen specerij. Omdat kaneel zo’n belangrijke plaats inneemt in de keuken hoort hij toch zeker in de top tien. Kaneelstokjes en kaneelpoeder, je kunt ze beide toepassen in zowel zoete als pittige gerechten. Het laat zich uitstekend combineren met fruitsoorten zoals appel, aardbeien en stoofperen. En wat de antioxidanten betreft doet kaneel bijna niet voor het fruit onder. Kaneel is ook heerlijk in thee of koffie en smaakt prima in muesli of zoete rijstgerechten. Daarbij heeft het ook nog eens een stimulerende werking op de bloedcirculatie, de spijsvertering en op de ademhaling.
Maar er zijn nog veel meer heerlijke kruiden en specerijen die niet alleen een enorme toevoeging aan een smaakvolle bereiding van voedsel zijn, maar die ook nog eens een positieve invloed op ons lichaam hebben. De Kruidenbaron heeft ze bijna allemaal, dus het is tijd voor een smaakvolle en gezonde ontdekkingsreis…