De 5 beste vervangers van tafelzout

De 5 beste vervangers van tafelzout

2 reacties minuten lezen
Wist je dat het advies is om maximaal 6 gram zout per dag in te nemen? Volwassen mannen eten gemiddeld 9,9 gram per dag zout en vrouwen 7,5 gram per dag. Dat is omgerekend al gauw bijna twee kilo zout per jaar teveel! Gelukkig zijn er genoeg gezondere alternatieven die jouw gerecht net zo smaakvol maken. Ontdek de vijf beste vervangers voor tafelzout die je gerechten net zo smaakvol maken.

Kruidenmixen

Waarschijnlijk heb je ontelbaar veel potjes en zakjes kruidenmix in de keuken staan. Kruidenmixen zijn een uitstekende vervanger voor zout. Ze voegen niet alleen smaak toe, maar ook extra voedingsstoffen. Het is dus gezonder én goedkoper om jouw eigen kruidenmix samen te stellen zonder zout. Dus koop het niet in de supermarkt, maar ga zelf lekker aan de slag. De kruiden die je in huis kan halen zijn, oregano, rozemarijn en tijm. Deze kruidencombinatie zal een pastasaus bijvoorbeeld veel meer smaak geven. Zo heeft het Voedingscentrum een overzichtelijk tabel gemaakt hoe je het beste zelf een kruidenmix kan samenstellen zonder zout. Je kan bijvoorbeeld denken aan een Provençaalse kruiden, Italiaanse kruidenmix, gehaktkruiden of kruidenmix voor nasi en bami.

Citroensap en citroenzeste

Wist je dat één eetlepel citroensap de smaak van zout in veel gerechten vervangt? Het is nog gezond ook! Met citroenzeste kan je jouw gerechten een heerlijke citrussmaak en aroma geven. Citroenzeste is de dunne, buitenste laag van de citroenschil. Citroenzeste wordt vaak gebruikt in zowel zoete als hartige recepten om extra smaak toe te voegen zonder het sap of de pulp van de citroen te gebruiken. Daarnaast kan je het sap van de citroen goed gebruiken voor marinades, dressings en sauzen. Citroensap kan wel sterk van smaak zijn, begin daarom altijd met een kleine hoeveelheid en proef regelmatig om te voorkomen dat de zure smaak te dominant wordt. Het lekkerste is om verse citroensap te gebruiken, maar je kunt citroensap ook invriezen in een ijsblokjesvorm voor later gebruik.

Knoflook en ui

Knoflook en ui worden bij de meeste mensen al dagelijks gebruikt als uitstekende smaakversterkers. Maar tegelijkertijd kan dit dus ook heel goed als zoutvervanger dienen. Knoflook en ui bieden beiden een rijke en diepe smaak zonder extra natrium toe te voegen. Door de natuurlijke umami-smaak kan je deze ingrediënten vergelijken met hoe zout werkt. Ook hebben ze beiden gezondheidsvoordelen. Zo staat knoflook bekend om zijn mogelijke voordelen voor het hart en ui kan bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Daarnaast geven ze veel smaak zonder extra calorieën toe te voegen. Knoflook en ui kan je op verschillende manieren bereiden, zoals vers, gekookt, gebakken of geroosterd. Naast verse knoflook en ui kan je ook gedroogde knoflook of knoflook vlokken en/of uienpoeder gebruiken. Naast de knoflook- en uienpoeder kan je ook aan smaakversterkers denken zoals paprikapoeder, komijn of kurkuma.

Azijn

Azijn heeft een scherpe, zure smaak die andere smaken in je gerecht kan versterken en in balans kan brengen. Het is dan ook een echte smaakversterker, omdat de zure smaak de rest van het gerecht zal verlevendigen. Bovendien bevat azijn geen natrium, waarmee je dus ook gezonder bezig bent. Wist je dat er ook verschillende soorten azijn zijn? Elk soort azijn heeft een eigen smaakprofiel, zoals witte azijn, appelciderazijn, rode wijn azijn, balsamicoazijn en rijstazijn. Om je een idee te geven waarbij je azijn kan gebruiken in je gerechten, noemen we een aantal voorbeelden op. Meestal wordt azijn gebruikt in salades voor een frisse smaak. Ook kan je azijn gebruiken voor vlees- en vismarinades of voor sauzen en soepen. Het kan ook heerlijk zijn om bijvoorbeeld balsamicoazijn te besprenkelen over geroosterde groenten.

Zeewier

Het wordt steeds populairder om zeewier in te zetten als zoutvervanger. Zeewier heeft een unieke smaak en voedingswaarde. Ideaal voor heerlijke Aziatische gerechten en salades. Zeewier bevat van nature umani, ook wel de zogenaamde ‘vijfde smaak’ die helpt om gerechten een hartige smaak te geven. Ook is zeewier rijk aan vitamines en mineralen, zoals jodium, kalium, calcium, magnesium en vitamine A, C en K. Ook is de hoeveelheid natrium van zeewier, zoals nori en kelp, veel lager dan tafelzout. Het gebruik van zeewier kan diverse manieren worden gedaan, zoals gedroogd, in poedervorm of als onderdeel van een zeewier kruidenmix. De meeste bekende zeewiersoort is nori. Dit wordt het meest gebruikt voor sushirollen. Daarnaast heb je wakame, die je kan gebruiken in misosoep of salades.

Bestel eenvoudig zoutvervangers bij De Kruidenbaron

Ben je echt gek op zout? Dan zal je de smaak in het begin een beetje gaan missen. We beloven dat dit na verloop van tijd steeds minder wordt en dan heb je dat potje zout helemaal niet meer nodig. Durf je het aan en ben je op zoek naar zoutvervangers en smaakversterkers, dan kan je ze gemakkelijk bestellen bij De Kruidenbaron. Maak je eigen kruidenmix en gebruik één van onze kruiden, specerijen of zoutalternatieven. Door gebruik te maken van tafelzout vervangers en kruidenmixen van De Kruidenbaron, kun je genieten van smaakvolle gerechten terwijl je je zoutinname vermindert en je maaltijden gezonder maakt. Eetsmakelijk!

Guus van Herwaarden Geplaatst op 11/15/2021

Goedemorgen, dit gaat over je maagzuur en klinkt inderdaad vreemd, we verwijderen dit stukje.
bedankt voor je reactie.

Maurice Geplaatst op 11/14/2021

Kunt u uitleggen wat zoutzuur met zout te maken heeft?

Laat een reactie achter
Vergelijk producten0