Chilipepers: een hete manier om je stofwisseling te stimuleren

Chilipepers: een hete manier om je stofwisseling te stimuleren

0 reactie minuten lezen
Hete pepers eten; op internet lees je ontzettend veel verschillende verhalen. Zijn rode pepers goed voor je hart? Helpt het tijdens het afvallen? Of zijn ze juist slecht voor je bloeddruk? In dit artikel nemen we je graag mee én vertellen we hoe het precies zit.

Wat zijn chilipepers?

Chilipepers groeien aan planten die behoren tot de nachtschadefamilie (Solanaceae). Deze chilipeperplant is een kruidachtige plant die goed groeit in warme klimaten en is daarbij gemakkelijk te telen. De chilipeperplant is te herkennen aan de witte bloemen die uiteindelijk groeien tot grote rode vruchten, ofwel de chilipepers! Zoals je weet, is de chilipeper een écht pittig product. Dit wordt veroorzaakt door de stof genaamd capsaïcine. Op de markt vind je verschillende varianten van chilipepers. Denk bijvoorbeeld aan verschillende vormen, kleuren en scherpte. Zo kun je hele milde, tot extreem heette chilipepers toevoegen aan je winkelwagentje. Oorspronkelijk komt de chilipeper uit Midden- en Zuid-Amerika. De chilipeper wordt daar al meer dan 6000 jaar geteeld, voor voedsel en medicinale toepassingen. In de late 15e eeuw werd de chilipeper geïntroduceerd in Europa. Vanaf daar verspreidde het snel over de wereld.

Hoe chilipepers de stofwisseling stimuleren

We vertelden net al over het stofje capsaïcine! Dat stofje zorgt ervoor dat je het warm krijgt tijdens het eten van een chilipeper én dat helpt ook nog eens de stofwisseling stimuleren. Doordat je lichaamstemperatuur stijgt, is er sprake van thermogenese. Tijdens dit proces produceert je lichaam warmte door calorieën te verbranden. Dit leidt vervolgens tot een verhoging van de stofwisseling. Natuurlijk niet in enorme mate, maar het is zeker aan te raden om een klein beetje chilipeper toe te voegen aan je gezonde dieet!

Wetenschappelijk bewijs

Er is zelfs wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat chilipepers weldegelijk de stofwisseling stimuleren. Zo hebben verschillende studies aangetoond dat de stof capsaïcine ervoor zorgt dat je door middel van thermogene, waar we het net al over hadden, daadwerkelijk extra calorieën verbrandt. Daarnaast toont wetenschappelijk onderzoek aan dat capsaïcine ook de zogenoemde vetoxidatie kan verbeteren. Dit houdt in dat je lichaam meer vet verbrandt voor energie. Tenslotte zal het eten van capsaïcine ervoor zorgen dat het je eetlust verminderd, wat uiteindelijk kan leiden tot een lagere calorie-inname op een dag. Dit is bewezen door verschillende experimenten uit te voeren. Zo werd duidelijk dat mensen die een maaltijd met capsaïcine aten, minder trek kregen dan anderen die het stofje niet consumeerden. Kortom, het is daadwerkelijk aangetoond dat je langzaam zult merken dat het je stofwisseling helpt verbeteren. Let alleen wel op dat pure chilipepers geen middel zijn om af te vallen. Zie het als een aanvulling op jouw gezonde levensstijl!

Voordelen en mogelijke risico's

Benieuwd wat de voordelen en risico’s zijn die verbonden zitten aan het eten van chilipepers? Hieronder geven we je meer informatie!

Verhoogde stofwisseling

Het feit dat het eten van chilipepers je stofwisseling kan verhogen is natuurlijk een groot voordeel! Het stofje capsaïcine zorgt ervoor dat je extra calorieën kan verbranden, wat ervoor zorgt dat een klein beetje chilipeper kan helpen bij gewichtsbeheersing. Weet je niet helemaal zeker of chilipepers een goede toevoeging zijn aan jouw maaltijd? Overleg dit dan altijd van te voren met een diëtiste.

Vermindering van pijn

Het hoofdbestanddeel in chilipepers wordt over het algemeen ook vaak gebruikt in pijnstillende crèmes. Zo zou het helpen om pijn te verminderen. Dit komt doordat het de pijnreceptoren in je lichaam tijdelijk ongevoelig maken, waardoor je zult opmerken dat de pijn snel vermindert. Het wordt dan ook vaak gebruikt bij artritis, neuropathie en spierpijn. Een ideale manier om op een natuurlijke wijze de pijn te verlichten!

Rijk aan voedingsstoffen

Daarnaast zitten chilipepers boordevol vitamines en mineralen! Vooral vitamine C is in grote hoeveelheden aanwezig in de peper. Dit draagt bij aan een gezond immuunsysteem en een stralende huid. Bovendien bevatten de chilipepers ook een grote hoeveelheid vitamine A, wat onder andere bijdraagt aan een goed zicht. Tenslotte bevatten de pepers ook antioxidanten die ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen hebben.

Mogelijk invloed op maag en darm

In enkele gevallen kunnen chilipepers voor maag- en darmproblemen zorgen. Dit wordt veroorzaakt door de stof capsaïcine, omdat dit de slijmvliezen in je maag kan irriteren. Hierdoor ontstaat de kans dat er brandend maagzuur optreedt. Mensen met het prikkelbare darm syndroom kunnen het beste extra opletten met het eten van chilipepers! De pepers kunnen er namelijk voor zorgen dat symptomen als buikpijn verergerd worden.

Eventuele allergische reacties

Net zoals andere kruiden, kan het voorkomen dat je een allergische reactie krijgt van chilipepers. Zo zou je last kunnen hebben van een jeukende huid, uitslag of een zwelling van je lippen of tong. Merk je dat je last hebt van symptomen na het eten van een chilipeper? Dan raden we aan om contact op te nemen met de huisarts.

Hoe chilipepers te integreren in je dieet

Ben je enthousiast over het verwerken van chilipepers door je maaltijd en benieuwd hoe je dit het beste kan doen? Allereerst is het belangrijk dat je op zoek gaat naar recepten die jou lekker lijken! Chilipeper in je dieet toevoegen kan namelijk helemaal aan de hand van jouw smaakvoorkeuren. Over het algemeen kunnen fijngehakte chilipepers toegevoegd worden aan sauzen, soepen of stoofschotels. Op deze wijze creëer je een extra twist aan de standaard smaak van je maaltijd. Daarnaast kun je de poeder variant of zelfs vlokken gebruiken voor vis, vlees of tofu. Ook zijn chilipepers een aanrader in saladedressings of dipsauzen. Denk bijvoorbeeld aan guacamole. Genoeg ideeën om jouw maaltijd nog lekkerder te maken, dus!

 

Conclusie

Kortom, chilipepers eten is helemaal niet slecht voor je! Sterker nog, het kan je zelfs helpen gezonder te leven. Met een bron aan vitamines is een klein beetje chilipeper toevoegen aan je maaltijd écht geen slecht idee. Let wel op als je last hebt van darmklachten of allergie. Merk je dat je last krijgt na het eten van een chilipeper bij de maaltijd? Dan raden we altijd aan om contact op te nemen met je huisarts. Hij of zij kan je gericht verder helpen.

Nadat je alles hebt gelezen over de voordelen van chilipepers voor je stofwisseling, ben je misschien benieuwd om zelf wat pittige smaakmakers aan je gerechten toe te voegen. Bij De Kruidenbaron hebben we een breed assortiment aan chilipepers, zodat je precies de juiste kunt vinden voor jouw culinaire creaties. Ontdek bijvoorbeeld onze hele chilipepers voor een authentieke toevoeging aan stoofschotels en sauzen. Voor degenen die houden van een extra kick, zijn de birdseye chilipepers een uitstekende keuze. Als je liever met gemalen kruiden werkt, probeer dan eens onze premium gemalen chili. En voor een subtiele maar pittige textuur zijn onze gebroken chilipepers ideaal. Ga aan de slag en ontdek hoe chilipepers jouw kookervaring kunnen verrijken!

Vergelijk producten0