Bieslook gesneden
Bieslook gesneden
Bieslook (Allium schoenoprasum) (ook: pijpgras) is een plant uit de lookfamilie (Alliaceae). De plant is verwant aan bolgewassen als ui, prei en knoflook.
Verspreiding bieslook
Bieslook is een vaste plant die afkomstig is uit Europa en Noord-Azië. De plant bloeit in juni en juli met blauw-roze-violette schermen. In België en Nederland komt nog wilde bieslook voor.
Bieslookkruid kan vanaf eind maart, begin april worden gezaaid in een wat kalkrijke, goed bemeste, vochtige grond, zowel op een zonnige als op een schaduwrijke plek.
Zaailingen kunnen worden uitgezet met een plantafstand van zo'n 20 cm. De bieslookplantjes moeten goed vochtig worden gehouden. Bieslook is ook geschikt om in een bloempot op de vensterbank of het balkon te worden geweekt. Koffiedik is een goede meststof voor bieslook.
Voortplanting bieslook
De bieslookplant zorgt voor een voedselvoorraad onder de grond die de winter overleeft, zodat deze in de lente heel snel op kunnen komen en kunnen bloeien en zaad produceren. Iedere 'bol' vormt een nieuwe bol, maar dikwijls ook meerdere broedbollen aan de wortels. Dit is de ongeslachtelijke vorm van voortplanting. Bovendien is er ook geslachtelijke voortplanting, door zaadvorming.
De bieslookplant is pollenvormend en heeft in de familie de kleinste bolletjes, die echter volkomen gelijkwaardig zijn aan de in vergelijking reusachtige bollen van Hippeastrum.
Het is goed om regelmatig de bieslook bladstengeltjes af te knippen, de plant groeit steeds weer aan. Zaaien kan rond eind maart en eind augustus, maar scheuren is eenvoudiger: graaf de plant uit, deel de kluit in tweeën en plant deze opnieuw. Dit kan men het beste doen in de lente. Bieslook kan na vier jaar het best op een andere plaats worden gezet.
Gebruik bieslook
In de volksgeneeskunde wordt bieslook traditioneel gebruikt vanwege zijn vermeende bevorderende werking op eetlust en spijsvertering evenals vanwege zijn vermeende vochtafdrijvende werking. Van de bieslook gebruikt men bij voedselbereiding vooral de jonge dunne stengels.
Het bieslookblad kan fijngesneden worden toegevoegd aan salades, kruidenboter, ragouts, sauzen en dressings. Als het wordt gekookt, gebakken of gefituurd, verdwijnt de smaak. Bieslook dient dan ook op het laatst toegevoegd te worden aan een gerecht. Gedroogd verliest bieslook aan aroma. Invriezen is een goede manier om het kruid toch te kunnen bewaren voor keukengebruik. Bieslook is goed te combineren met peterselie.
Bieslook doet het goed in gerechten waarbij mayonaise wordt gebruikt, zoals in gevulde eieren of dipsausjes.
Ook de bloemen kunnen worden gegeten. Deze zijn geschikt als garnering van gerechten. Ook kunnen deze worden gebruikt in bloemstukken of droogboeketten.
Mensen die overgevoelig zijn voor sulfiet kunnen lichamelijke klachten ondervinden door het nuttigen van bieslook.
VOEDINGSWAARDE ANALYSE VAN GESNEDEN BIESLOOK
- Eiwit 13.0 gram
- Vet 3.0 gram
Verzadigd vet 1.5 gram
Onverzadigd vet 1.0 gram - Koolhydraten 73.0 gram
Suikers 6.0 gram - Vezels 4.0 gram
- Zout 0 gram
Natrium 0 mg - Energetische waarde 1605.0 kJ /383 kcal.
- Ingrediënten: Bieslook
- Eiwit: 13.0 gram
- Vet: 3.0 gram
- Verzadigd vet: 1.5 gram
- Onverzadigd vet: 1.0 gram
- Koolhydraten: 73.0 gram
- Suikers: 6.0 gram
- Vezels: 4.0 gram
- Zout: 0 gram
- Natrium: 0 mg
- Energetische waarde: 1605.0 kJ /383 kcal. gram
- Allergenen: Geen allergenen
De producten van de Kruidenbaron worden verpakt en/of bewaard bij bedrijven waar men ook producten met allergenen zoals noten, pinda, mosterd, selderij, gluten, sesam, soja en sulfiet verwerkt. Ondanks alle goede voorzorgen is het mogelijk dat deze producten sporen van deze allergenen bevatten.